Çubuk tarçın, Adınıaldığı ağacın kabuğundan elde edilen tarçın bir bütün olarak kabuk şeklinde veya toz şeklinde bulunabilir. Bilimsel ismi Cinnamonum verum olan baharatın yüzden çeşidi bulunmaktadır. Cinnamonum verum dışında en yaygın olarak alınanları Cinnamonum zeylanicum-Seylan tarçını ve Cinnamomun aromaticum-Çin tarçınıdır. Tatları ve kokuları oldukça birbine benzeyen bu türler arasında Seylan tarçını daha rafinedir, pahalıdır ve oldukça zor bulunur.
Farklı hastalıkların iyileşme sürecinde kullanılan en eski bilinen baharatlardan biri olan tarçın çoğunlukla sindirim sistemi rahatsızlıkları, ishal, regl öncesinde ya da sonrasında meydana gelen ağrıları hafifletmek için kullanılır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda tarçının şeker hastalığı üzerindeki olumlu etkisi üzerine bulgulara saptanmıştır.
Dolaşımını düzenler.
Soğuk algınlığı belirtilerini minimuma indirir.
Mide rahatsızlıklarının belirtilerini azaltır.
Menstrüel ağrıları hafifletir.
Kilo vermede etkisi büyüktür.
Kan şekerini düzene girmesine yardımcı olur.
Mide ağrılarına iyi gelir.
Anti bakteriyel yapısı ile enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturur.
Tarçın Çayı Nasıl Hazırlanır?
Tarçın çayı yapmak için iki çeşit bulunmaktadır; tarçın kabuğu kullanacaksınız veya tarçın tozu tercih edilir. Ancak çayı kabuktan yapacaksanız bir adet kabuğu birkaç parçaya bölerek yarım litre kaynamış suya atıp demliğin kapağı kapalı halde on dakika demlenmesini sağlayın. Tozdan hazırlayacaksanız bir çay bardağına bir, bir buçuk çay kaşığı tarçın koyun ve üzerine kaynar su ekleyip iyice karıştırılmalıdır. Dört beş dakika demlenmesini bekledikten sonra içmeye hazır hale gelir.
Tarçının Sağlığa Faydaları
Uzmanlar tarçının vücut ısısını koruduğunu belirtmektedir. LDL (Kötü kolesterol) seviyesini düşürürken iyi kolesterolün belirli seviyerlede tutulmasını sağlar. Son yıllarda yapılan bazı araştırmaların verilerine göre tarçın kan şekeri düzeyini muhafaza ederek insülin direncine karşı fayda sağlamakta ve obeziteyi durdurmaktadır. Farklı araştırmalar Tip 2 diyabet hastalarında tarçın tüketiminin fayda sağladığı sonuçlarına sahip olmakla beraber bu hususta daha fazla bilimsel çalışmaya gerek duyulmaktadır.
Gıdalarda bakterilerin üremesini engelleyen tarçın doğal bir gıda katkı maddesi olarak bilinir. Demir yönünden zengin olan tarçın kandaki oksijenin hücrelere iletilmesini sağlayan hemoglobin üretimini sağlar. Kalsiyum içermesi sayesinde kemikleri ve dişleri güçlendirir. Bununla birlikte lif ve manganez yönünden de zengin olan tarçın tuzun vücuttan atılma süresini hızlandırır, böylelikle kalın bağırsak kanseri oranını azaltır azaltır. Yapılan araştırmalarda tarçının kokusu deneklerin dikkati arttırmış ve bilgisayar başında çalışanlarda kısa süre hafızayı genişlettiği belirlenmiştir. Bir çay kaşığı ortalama olarak 7 gram tarçın günlük demir ihtiyacınızın yüzde dördünü, kalsiyum ihtiyacınızın yüzde sekizini, manganez ihtiyacınızın yüzde almış sekizini, lif ihtiyacınızın yüzde on altısını giderir.
Tarçının Tarihi
İncil'de adı geçen baharat Eski Mısır'da sadece içeceklere aroma vermek ve farklı hastalıkların tedavisinde değil mumyalama işleminde de işe yaramaktaydı. Aynı çağlarda altından daha değerli olduğu sanılırdı. Alternatif Çin tıbbında kullanılan şifalı bitkiler hakkında yaklaşık Milattan önceiki bin yedi yüz yılında yazılmış olan kitaplarda tarçının yararlarından söz edilmektedir. Orta Çağ'da Avrupa'da en çok kullanılan baharatlar arasında yer almktaydı ve aşırı istek sebebiyle Yakın Doğu – Avrupa ticaret hattında düzenli olarak taşınan ürünler arasında bulunmaktadır.
Tarçın Çayının Yan Etkileri
Tarçın tüketiminin genel olarak sakıncası görülmemektedir. Fakat bazı insanlarda tarçına karşı aşırı duyarlılık olabilir ve alerjik reaksiyona sebep olabilir. Gebelik ve emzirme zamanlarında tüketimi hususunda yeterli klinik bilgi olmamakla beraber tüketimi yemeklerle sınırlandırılmalıdır. Cilde uzun süre bekletilğinde alerjiye ve tahrişe sebep olabilir.
Son Güncelleme : 03.11.2023 11:31:16
Çubuk Tarçın ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Çubuk Tarçın"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çubuk Tarçın Nasıl Kullanılır
Çubuk tarçın, Tarçın bitkisi Asya'nın güneyinde yetiştirilen ve defnegiller ailesinin yaprağının dökülmemesi özelliği ile ön plana çıkan romantik ve mis kokulu bir ağaçtır. Bu ağacın kabuğundan elde edilen bir çeşit şifa kaynağıdır. Seylan tarçını, Ç...
Hamilelikte Tarçın Kullanımı
Hamilelikte Tarçın Kullanımı, Tarçın 6-12 cm boyunda olup silindir şeklinde bir gövdesi olmaktadır. Tarçın 3 yaşına geldiğinde ise gövdesi yerden 50 cm kesilerek kökünden çıkan sayısı belli olmayan uzun uzun şıvgınlar çıkmaktadır. Çıkan 3 cm boyundak...
Adet Geciktirme Tarçın
Adet Geciktirmede Tarçın, Yoğun tempolu olan bir iş gününde bir de âdet kanamalarının gerçekleşmesi, bayanların en büyük korkularından biri olmaktadır. Bayanların günlük yaşantısında özellikle de iş hayatında zamansız görülen âdet kanamaları stresin ...
Zencefil Zerdeçal Tarçın
Zencefil zerdeçal tarçın, Öncelikle, teker teker bu mucize bitkilerin ne işe yaradığını açıklamakta fayda vardır. Sağlık açısından faydası saymakla bitmeyen zencefilden başlayalım.Zencefil: Özellikle Çin tıbbında sıkça kullanılan ve en çok faydası ol...
Tarçın Ağacı Nerede Yetişir
Tarçın ağacı, ülkemizde yetiştiriliciği yapılmayan tropik iklime sahip olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Özellikle nerede yarışır diye soracak olursak Jameika, Madagaskar, Endonezya, Malezya ve Brezilyada yetiştirilmektedir. Defnegiller ailesinden ...
Çubuk Tarçın Faydaları
Çubuk Tarçın Faydaları, Çubuk tarçın yemeklerde baharat olarak ve çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak uzun yıllardan beri kullanımı sağlanır. Çin yani Cassia ve Seylan olarak 2 farklı tarçın türü bulunmaktadır. Bu iki tarçın çeşid...
Tarçın Tansiyonu Yükseltirmi
Tarçın tansiyonu yükseltir mi, tarçın genel sağlık üzerinde önemli yararlı etkileri olan bir bitkidir. Özellikle şeker hastalığında, yüksek tansiyon sorununda uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Tarçının yüksek tansiyon üzerine etkisi araştırma...
Tarçın Suyu İle Zayıflama
Tarçın suyu ile zayıflama, mümkün olan bir diyet şekli olarak bilinir. Tarçın bitkisinin içeriğinde bulunan maddelerin vücutta toksin atıcı etki oluşturmasıyla zayıflama etkisi oluşturduğu bilinmektir. Antioksidan madde açısından zengin olan tarçının...
Tarçın Karanfil Çayı
Tarçın Karanfil Çayı, Tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilen ve bir bütün olarak kabuk şeklinde ya da toz şeklinde bulunabilmektedir. Tarçının 100'den fazla türü bulunmaktadır. Çin tarçını günümüzde en çok bilinenler arasında olmaktadır. Tatl...
Tarçın Limon
Tarçınlimon suyu karışımının çok güçlü bir cilt temizleyicisi olduğu bilinmektedir. Daha yeni canlanmaya başlayan sivilcelerin söndürülmesi için muhteşem bir bileşik olduğu bilinmektedir. Sadece cilt için değil vücut için de çok iyi bir temizleyicidi...
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır, oldukça kolay içerisindeki aromatik yapıdan dolayı farklı bir tada sahip ve birçok hastalığa faydalı tarçın ağacının kabuğundan elde edilen kabuk şeklinde veya kabukların öğütülmesinden elde edilen toz şeklinde kullanılmakt...
Tarçın Maskesi
Tarçın Maskesi, Her insan sağlıklı, parlak ve temiz bir cildi olsun ister. Fakat sivilceler, izler ve kırışıklıkların oluşmasından dolayı cildimizde problemler hayatın birçok döneminde karşımıza çıkmaktadır. Bu konumuzda cilt sağlığına büyük fayda ol...
Çubuk Tarçın Nasıl Kullanılır
Hamilelikte Tarçın Kullanımı
Adet Geciktirme Tarçın
Zencefil Zerdeçal Tarçın
Tarçın Ağacı Nerede Yetişir
Çubuk Tarçın Faydaları
Tarçın Tansiyonu Yükseltirmi
Tarçın Suyu İle Zayıflama
Tarçın Karanfil Çayı
Tarçın Limon
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır
Tarçın Maskesi
Tarçın Zararları
Bal Tarçın Çörek Otu İle Hamile Kalanlar
Tarçın Şekeri Düşürürmü
Bal Tarçın Maskesi
Elma Tarçın
Toz Tarçın
Bal Çörekotu Tarçın
Tarçın Elması
Tarçın Zencefil Çayı
Tarçın Yağı
Tarçınla Saç Açma
Tarçın Ağacı
Çubuk Tarçın Çayı
Tarçın
Tarçın Bakır
Tarçının Zararları
Tarçın Diyabet
Kabuk Tarçın Çayı
Popüler İçerik
Tarçın Zararları
Tarçın Zararları, Tarçın genellikle soğuk havalar da tercih edilmektedir. Tarçın birçok besin maddesiyle tüketilebilmektedir. Tatlılar da, içecekler d...
Bal Tarçın Çörek Otu İle Hamile Kalanlar
Bal tarçın çörek otu ile hamile kalanlar, bir bebek sahibi olmak her çiftin arzuladığı bir şeydir. Ancak bazı çiftler isteseler bile çeşitli sebeplerd...
Tarçın Şekeri Düşürürmü
Tarçın Kan Şekerini Düşürür mü; Kan şekerini düşürmek için elmalı turta yemek biraz tuhaf gelebiliyor ama diyabetli hastaya elmalı turta vermek, diyab...
Bal Tarçın Maskesi
Bal tarçın maskesi, Her insan cildinin parlak, temiz ve sağlıklı olmasını ister. Ancak izler, kırışıklıklar ve sivilceler nedeniyle cildimizdeki probl...
Elma Tarçın
Elma tarçın, Elma ve tarçın genellikle pastalarda ve tatlılarda birlikte tercih edilmektedir. Pasta dışında tek başına tarçınlı elma dilimi de tatlı o...
Toz Tarçın
Toz Tarçın, Tarçın, genel olarak ağacının kurutulmuş kabuklarının kullanıldığı,kışın yapraklarını dökmeyen, ağaçları küçük olarak büyüyen bir bitkidir...
Bal Çörekotu Tarçın
Bal Çörek otu Tarçın, Her biri kendi başına insan sağlığına sayısız faydaları olan gıdalardır. Bal yüz yıllardır insanlık tarafından her türlü rahatsı...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Kasım - 2023