Elma tarçın, Elma ve tarçın genellikle pastalarda ve tatlılarda birlikte tercih edilmektedir. Pasta dışında tek başına tarçınlı elma dilimi de tatlı olarak diyet yapanlarca tercih edilmektedir. Kalori oranı diğer tatlı ve pastalara oranla çok masum sayıldığı için yaşlıların da tercihleri arasında yer almıştır. Sağlığına önem veren kişilerce de tarçın ve elmanın faydalarından dolayı günlük hayatta kendine yer bulmuştur.
Tarçının bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları şu şekildedir:
Tarçın ve Kanın Pıhtılaşması
Fiziksel bakımdan bir yaralanmaya maruz kalındığı zaman kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanama olayına bir son veren trombositler kimi hallerde herhangi bir yaralanma olayı bulunmamasına rağmen damar içerisinde birikerek damar tıkanıklığı dediğimiz soruna yol açabilmektedir. Tarçının bu pıhtılaşma karşında etkin bir rol oynamaktadır. Tarçının içerisinde bulunan ''sinamaldehid'' istenmeyen bu pıhtılaşma sorununa bir tedavi uygulaması olmaktadır. Tarçının bu özelliği iltihap engelleyici olarak kullanımına da imkan sağlamaktadır.
Tarçın ve Mikroplar
Tarçının kendisinden ziyade yağı da etkin bir biçimde kullanılmıştır. Tarçın yağı özellikle ev hanımları tarafından mikrop önleyici ve temizleyici olarak kullanılmıştır. Bu mikrop kırma özelliği laboratuvar testleri ile de kanıtlanmıştır. Bakteriler tarafından oluşan ve mantar sebepli rahatsızlıklarının yayılmasını engeller. Bu özelliği nedeni ile de gıda sektöründe besin maddelerinde bakteri üretimini engellemek ve raf ömürlerini uzatmak maksadı ile kullanılmaktadır.
Tarçın ve Kan Şekeri
Bilimsel olarak yapılan bir araştırmaya göre 40 gün süre ile her gün 1-6 gram arasında tarçın tüketimi gerçekleştiren bilimsel gönüllülerin kolesterol oranlarının %18, kan şekeri oranlarının ise %24 düştüğü ortaya çıkmıştır. Tarçının glisemik kontrole destek olduğu neticesi ortaya çıkmıştır. Tarçının kan şekerini düşürdüğü ve insülinin artırdığı bilimsel açıdan kabul görmüş bir gerçektir.
Tarçın ve Hafıza
ABD bulunan bir üniversitenin yaptığı bir araştırmaya göre tarçının kendine has kokusunun hafızayı geliştirdiği be bilişsel fonksiyonu yükselttiği tespit edilmiştir. Yine bir dergide yer alan bilgiye göre tarçın özü Alzheimer rahatsızlığı yaşayan bireylerde görülen '' tau proteinlerinin kümelenmesini'' engelliyor ve bu rahatsızlığın ilerlemesini olabildiğince engelliyor. Tarçının hafıza üzerinde olan etkisi hala araştırılmaya devam edilmektedir ve bu konuda elde edilen veriler umut vaat etmektedir.
Tarçın ve Kolesterol
Günlük 1-2 gram tarçın tüketiminin, metabolizma yağı ve şekeri işlenmesini düzenlediği için kötü kolesterolü de düşürdüğü kabul görmektedir. Uzmanlar yemek yaparken tuz veya şeker ilave etmek yerine tarçın kullanmanın, özellikle yüksek kolesterol şikayeti yaşayan bireyler için iyi bir alternatif olduğunu söylüyorlar.
Tarçın ve Zayıflama
Besin lifi bakımından zengin olan tarçın yemeklerin ardından kendinizi daha uzun zaman tok bir biçimde hissetmenize destek olur. Zayıflama ile bağlantısı ise bu baharatın kan şekerini düzenlemeye destek olmasıdır. Diyetle birlikte kan şekeri ani düşüş yaşar ve daha fazla tatlı yeme ihtiyacı doğduğu için diyet yarardan çok zarara dönüşür. Fakat bu baharat sayesinde diyetin getirmiş olduğu şeker krizlerinin önüne geçilir ve uzun süre tok tutması da diyete artı bir değer kazandırmaktadır.